Térkép

Megfizethető járatok - Norvégia

Norvégia egykor a rettegett viking harcosok országaként volt híres, mára már sokkal szelídebb kép él a norvégokról. Ez az ország nem véletlenül lett sokak kedvenc helye, a magas hegyek, a mély tavak, a hihetetlenül hosszú sziklás partvidék, a fjordok, a gleccserek és persze a kristálytiszta levegő mindenkit azonnal magával ragad. Induljunk hát el, és pillantsunk bele ebbe a csodás skandináv országba.

A legrégebbi skandináv főváros Osló. Ide érkezve  azt láthatjuk, hogy kevés jelentős műemlékkel büszkélkedik a város, inkább a múzeumok és a zöldterületek jellemzőek.  Legismertebb emlékműve talán az Akershus erőd, Akershus Slott og Festning, ahol V. Håkon Magnusson király élt. Napjainkban az épület is múzeumként működik. A legérdekesebbek közé tartozik a Fram Múzeum, ahol a sarkkutatás rejtelmeibe kóstolhatunk bele. A szabadtéri látványosságok közül nagy érdeklődésnek örvend a Vigeland Park. A parkot 200 szobor díszíti, amely Gustav Vigeland keze nyomát tükrözi.

Ha a városi nyüzsgésre vagyunk kíváncsiak, akkor irány a Karl Johans Gate. Ezen a híres bevásárló utcán késő éjszakáig várja minden üzlet, étterem, bár, kávézó az arra járókat. És még egy dolog, amit érdemes tudni, ha költekezésre adjuk a fejünket, ügyeljünk a pénztárcánkra, hiszen Oslo megkapta a legdrágább város címét. Ez a magas életszínvonal az egész országra érvényes. Anyagi hátterét az Északi-tenger alatti kőolajból és földgázból szerzi.

Utunkat folytatva, Oslót elhagyva, szenteljünk egy kis időt Bergenre. Az utazás előtt győződjünk meg róla, van-e nálunk esernyő, mert rengeteget esik itt az eső. Az eddigi rekord 84 nap egyfolytában. Érdemesebb kora nyáron ellátogatni oda, amikor szárazabb idő van. Kedves kis város, és a helyiek is nagyon barátságosak. A városközpontban található halpiacon a tenger minden kincsét megvásárolhatjuk. Az utcákon a tipikus színes skandináv házak pompáznak, amik tökéletesen beillenek a helyi tájba. Megfigyelhetjük, hogy itt a házakhoz nem az autó tartozik, hanem a hajó. De ezen nincs is mit csodálkozni, hisz Norvégiában igen nagy hagyománya van a halászatnak.

Északnak haladva jutunk el Trondheimbe. Ez Norvégia harmadig legnagyobb városa. Érdemes meglátogatni a Nidelva (Nid néven is emlegetik)partján magasodó Nidarosi katedrálist és az érseki palotát. Esetleg sétálgathatunk a Nid folyó rakpartján, ahol csodás látványt nyújtanak az egymás mellett sorakozó színes fa épületek, vagy keljünk át a Régi Városi hídon.

Ha egy kis fesztiválhangulatra szomjazunk, akkor Tromsøba a helyünk. Ez a város híres éjszakai életéről. Minden januárban kerül megrendezésre a Tromsø Nemzetközi Film Fesztivál és a klasszikus zenei fesztivál, februárban a No Siesta Fiesta, a latin-amerikai fesztivál várja a nagyközönséget. Nyáron pedig a rock fesztiválok veszik át az uralmat a városba.

És ha már fesztiválozunk, együnk és igyunk nagyokat a norvég specialitásokból is. Rengeteg hal és tenger gyümölcséből készült ételből válogathatunk, de vadhúsból is szinte kimeríthetetlen a választék, legyen az akár rénszarvas vagy jegesmedve. De megkóstolhatjuk a bálnasteaket vagy a fókaragut is.

Ha még mindig nem fáradtunk el, akkor irány a Magerøya szigeten található Nordkapp (Északi-fok), ahol megcsodáljuk, ahogy a nap nem nyugszik le, vagyis az éjféli napot. Vagy látogassunk el Hammerfestbe, és gyönyörködjünk az égbolt fény játékában, a sarki fényben.

Norvégia, még ha nem is a legolcsóbb hely, kárpótol minden odalátogatót a festői szépségű természeti csodáival.

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.