Térkép

Megfizethető járatok - Svédország

A természeti szépségeiről híres Skandinávia leglenyűgözőbb országa: Svédország. Változatossága miatt kiváló úti cél kicsiknek és nagyoknak, pihenésre vágyóknak és kalandoroknak egyaránt.

A véget nem érő fenyőerdők, a számtalan tó, a szemet gyönyörködtető fjordok, az érintetlen területek ideális feltételeket biztosítanak a kikapcsolódásra. Akik viszont az aktívabb pihenést részesítik előnyben, azok sem fognak csalódni Svédországban, hisz a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

A hó szerelmeseit Åre, az Åreskutan lábánál található népszerű síparadicsom várja, ahol Európa leghosszabb Zipline pályáját is kipróbálhatja az adrenalinra éhező látogató. A novembertől májusig tartó síszezon alatt rengeteg hófedte hegycsúcs hívogatja a téli sportok kedvelőit. Kedvelt kis üdülőhely a norvég határ közelében levő Storlien, vagy a Skarvan hegység lábánál található Tänndalen.

Svédország déli részén - a nyugati partvidéken - magányos strandokról figyelhetjük az apró halászhajók siklását a szűk fjordok és sziklás szigetek között. A déli partvidék ennek szöges ellentéte, ahol hatalmas homokos partok hívogatják a fürdőzésre, szörfözésre, vitorlázásra, búvárkodásra, golfozásra vágyókat.

Svédország történelmi városai is rengeteg látnivalót rejtegetnek magukban. A főváros Stockholm, amit gyakran „Észak Velencéje” néven is emlegetnek, mivel tizennégy szigeten terül el, amit ötvenhét híd köt össze. Az utcán barangolva, vagy akár a csatornarendszeren hajózgatva óriási zöld területek, parkok, régi és modern épületek tárulnak elénk. Stockholm látnivalói közül kiemelt helyet kapnak a múzeumok. Egyik legismertebb a Vasa múzeum, ahol a 69 méter hosszú Vasa hadihajó tekinthető meg teljes életnagyságban. A hajót még 1928-ban építetteII. Gusztáv Adolf király a lengyelek megfélemlítésére. A hajó felépült, viszont első útján még a kikötőben elsüllyedt. Hosszú évszázadokig próbálták felszínre hozni, sikertelenül. 1961-ben azonban sikerrel jártak, és szinte sértetlenül kiemelték a tengerből, így ma már bárki teljes pompájában megcsodálhatja ezt a monstrumot. A másik említésre méltó múzeum a stockholmi Skansen. Ez a világ első és legrégebbi szabadtéri múzeuma. Az ország minden területéről érkeztek ide épületek - házak, templomok, műhelyek, iskolák - amiket újraépítettek és a 18. századi életformához rendeztek be. A csodás falucska bebarangolása után az állatsimogatást sem szabad kihagyni az állatkertben, ahol a háziállatok, vadállatok és egy kisebb akvárium is helyet kapott.

A fővárost elhagyva, ha délre indulunk, eljutunk a nyugati parton fekvő Göteborgba. Itt található Skandinávia legnagyobb kikötője. A kikötő érdekes épületeit, köztük a Göteborgi operát, érdemes sétahajóról megtekinteni. Göteborg fejlett ipari nagyváros, viszont a kultúráról sem feledkeztek meg. A város 17 múzeuma, 25 színháza, 38 mozija kimeríthetetlen szórakozási lehetőséget nyújt. Göteborg látnivalói, mindenki örömére, járásnyi távolságban vannak. A hangulatos sétálóutcák teljesen kiszorítják a nagyvárosi nyüzsgést.

Az ország legdélebbi pontján fekszik Malmö. Ezt a varázslatos kis várost egy 21 kilométeres híd (Európa leghosszabb hídja) köti össze Koppenhágával a tenger felett. A Malmőbe érkezők mindenképpen látogassanak el a Lilla Torgra, erre a kis térre, ahol esténkét pompás hangulatot árasztanak az ott található éttermek, bárok és kávézók.

Ha egy kis éjszakai pompára vagyunk kíváncsiak, kihagyhatatlan élményt nyújthat a lapföld megyében található Abisko falucska, ahol novembertől márciusig csodálhatjuk a szivárvány csaknem minden színében tündöklő égbolt csodát, az aurora borealist, avagy a sarki fényt.

Igaz, a svédországi éghajlat talán nem mindenki számára megnyerő, de az itteni világ megér egy pár napos látogatást, hogy belekóstoljunk Skandináviába.

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.