Térkép

Járatok - Oslo

Kristálytiszta levegő, skandináv letisztultság és rendezett, igényes környezet – ezek lehetnek az utazók első benyomásai, miután gépük a norvég fővárosban landolt. A megérkezés órái után pedig feltárul Oslo többi szépsége is – a középkori erőd, a bájos aprócska szigetek, az érdekfeszítő múzeumok, a szökőkutak, a csupazöld parkok és a szerethető éjszakai élet. A bogyós gyümölcsökben, halakban és vadhúsokban gazdag norvég konyha pedig egészséges ínyencségek sokaságát kínálja.

 

Látnivalók

 

Királyi Palota: Az oslói Slottsparken park zöldellő közegében fogadja látogatóit a norvég Királyi Palota, amelyet a 19. században építettek fel Károly János király parancsára. A klasszicista stílusban épült palota külsejét szemlélve nem is gondolnánk, hogy belül milyen díszes termek rejlenek. A palota csak a nyári szezonban, mintegy 1,5 hónapon keresztül látogatható, a norvég mellett angol nyelvű idegenvezetés is van a palotában. Az év minden szakában el lehet csípni viszont az őrségváltást, amelyet szemlélve igazi királyi eseményben lehet része a látogatóknak! A palota parkjában pedig száz éves, fenséges fák között sétálgathatnak a látogatók.

 

Fram Múzeum: a látogatók néhány óra erejéig maguk is sarkkutatónak érezhetik magukat a Bygdøy-félszigeten található Fram Múzeumban, amely a norvég sarkkutatás történetét hivatott feleleveníteni. A múzeum legizgalmasabb része az a belülről is szemrevételezhető hajó, amelyet bejárva a látogatók megtapasztalhatják, hogyan is éltek egykoron a  legnagyobb sarkkutatók. Amundsen kapitány kajütje, a fedélzet, a gépház és a hajó többi része mind-mind felfed valamennyit a bátor felfedezők mindennapjaiból. A 39 méter hosszú, több mint 400 tonnás hajó fedélzetén a sarki fény is időről időre megjelenik. A hajó felfedezése mellett a látogatók megnézhetik a sarkkutatók személyes tárgyait, megismerhetik kalandjaik történetét, és a globális felmelegedés sarkvidékre kifejtett hatásaiba is betekintést nyerhetnek.

 

Néprajzi Múzeum: Különleges faházak sokasága, régi kőépületek, 19. századi norvég városrészek – a 160 autentikus épületből álló szabadtéri kiállításból kiderül, hogyan is éltek Norvégiában az emberek az 1500-as évektől kezdve napjainkig. Sőt, még ennél régebbre is visszatekinthetnek a látogatók, a múzeum legrégebbi épülete ugyanis az 1200-as években épített árboctemplom, amelyet Golból szállítottak ide. Másik 4 középkori épület is látható a 140 ezer négyzetméteren elterülő szabadtéri múzeumban.

 

Akershus erőd: Norvégia legfontosabb középkori erődje, amely a 14. század legelején épült,  V. Håkon Magnusson király parancsára. A cél egykor az volt, hogy innen védjék a hajón betolakodóktól a várost, később raktárnak és börtönnek is használták, ma pedig a turistákat várja a jelenleg múzeumként funkcionáló építmény. Itt található a királyi sírkápolna és a norvég ellenállási múzeum is. Magas tornyok, középkori hangulat, kellemes zöld környezet – emiatt lett az erőd Oslo egyik legkedveltebb látványossága.

 

Vigeland Szoborpark: A világ legnagyobb szoborparkja, amit egyetlen művész álmodott meg. Oslo egyik leglátogatottabb nevezetessége Gustav Vigelandnak köszönheti létrejöttét. A szobrász egy európai útján kapta az ihletet, hogy létrehozzon egy szoborparkot a norvég fővárosban, majd hazatétre után rögtön neki is látott ezzel életműve megvalósításnak. Különféle korú emberek, különféle beállításokban, ruha nélkül – különleges élményt ad a több mint 200 bronzból és gránitból készült szobor látványa a Vigeland parkban.

 

Érdekességek

 

Oslo területi határain belül 40 sziget is található, ezek közül többet is elérhetünk a fővárosból induló hajókkal. A legnagyobb sziget a 0,56 km² területű Malmøya. A  Hovedøya is kellemes úti cél lehet egy kis kirándulásra, ahol az erdei sétánk közepette egy bájos kis kolostorromot is felfedezhetnek az utazók.

 

Számok és tények

 

Pénznem: norvég korona

 

Időzóna: UTC +1

 

Hivatalos nyelvek: norvég, nynorsk, bokmål

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Oslo közelében

Gyakran ismételt kérdések

Oslo 2 repülőtérrel rendelkezik: Oslo Gardermoen és Oslo Sandefjord.
A feltüntetett Oman Air, Novair, Braathens Regional Airways, Norwegian, GOL Linhas Aéreas, TUI, Laudamotion és TUIfly Nordic AB mind rendelkezik közvetlen járattal Oslo úti célhoz.
Oslo repülővel való elérése tekintetében március a legolcsóbb hónap.

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.