Térkép

Járatok - Stockholm

Stockholm egyik különlegessége a fekvésében rejlik: a svéd fővárost 14 szigetre építették, a szigeteket pedig több mint 50 híd köti össze egymással. Így a városnéző séták élményéhez a hangulatos, színes épületek, a kristálytiszta levegő és a dús növényzet mellett a csillogó víztükör látványa is sokat hozzáad. Stockholm jó adottságai mellett nem szenved hiányt látnivalókban sem: itt látható például a világ egyetlen, 17. századból épen fennmaradt hajója, de a csodálatos aranykincsek, a Nobel Múzeum és a Skanzenben látható több száz éves faházikók is sok izgalmat rejtenek.

 

Látnivalók

 

Skanzen: Stockholm második legnagyobb szigetén vár a Skanzen, ami a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma. A látogatók zöldellő környezetben, parasztházak, műhelyek, malmok, templomok és farmok között sétálgatva kaphatnak betekintést itt abba, hogy hogyan éltek Svédországban a középkortól kezdve egészen a közelmúltig. A Skanzen területén működik egy kis állatkert is, ahol főleg a Skandináviában honos fajok láthatók. A program még műhelylátogatásokkal is kiegészíthető, többek között cukrászokat és üvegfúvókat lehet munka közben itt megfigyelni.

 

Stockholmi palota: A város egyik legkedveltebb nevezetessége az őrségváltás idején nyújtja a legtöbb élményt. A Högvakten, azaz az őrség tagjait a svéd katonaságból toborozzák, az őrségváltásra pedig az év minden napján dél körül kerül sor. Nyaranta katonai zenekar és lovasok is csatlakoznak a látványos attrakcióhoz. A Stockholm Stadsholmen szigetén álló palota a svéd király hivatalos rezidenciája. A csodás, téglából épített épület tetejét rézzel borították. 1697 és 1760 között épült fel a palota, a végeredmény pedig a 609 pompás szobának otthont adó, déli irányban 120 méter hosszú látványosság, ami egész évben fogadja a turistákat.

 

Vasa múzeum: A 17. században építési hiba miatt felborult és elsüllyedt Vasa csatahajó több mint 300 évet töltött a Balti-tenger mélyén, a stockholmi kikötő közepén.  A világ egyetlen ebből a századból épen fennmaradt hajója ma a stockholmi Vasa múzeumban látható. Igazi különlegességnek számít, hogy a hajót díszítő több száz faragott szobor 95%-a is jó állapotban fennmaradt. A Vasa hajót látva könnyű elképzelni, milyen lehetett, mikor egykoron méltóságteljesen siklott a vízen, és a szél belekapott a vitorláiba első, és egyben utolsó útján. A hajó megtekintése mellett több a témába vágó kiállítás, ajándékbolt és luxusétterem is színesíti a Skandinávia leglátogatottabb múzeumában eltöltött időt.

 

Nemzeti Régiségek Múzeuma: Az Arany Szoba több mint 52 kg aranykincsének és 200 kg ezüstjének fénylő ragyogása, a kőkorszak titkai, a közékpori egyházi művészet jellegzetességei és az egykori vikingek élete is feltárul a stockholmi Historika Museetben, azaz a Nemzeti Régiségek Múzeumában. A múzeum kellemes hangulatú kávézójában a nyári időszakban a teraszon szolgálják fel az ételeket és italokat.

 

Érdekességek

 

A világ jelenleg legnagyobb félgömb alakú épülete Stockholmban található. A Johanneshov városrészben építették fel a 110 méter átmérőjű Globent, ami Svédország nemzeti beltéri arénájának számít. A 16 ezer fős befogadóképességű aréna jégkorong mérkőzéseknek és koncerteknek ad otthont, de megfordult már itt II. János Pál pápa és Nelson Mandela is. A SkyView nevű siklóvasúton átlátszó falú gömbkabinok viszik fel a turistákat a Globen tetejére, akik 130 méter magasból csodálhatják meg Stockholm szépségeit.

 

A Nobel-díjak átadásának (a béke Nobel-díj kivételével) helyszíne Stockholm, és a látogatók a város egyik legszebb 18. századi épületében működő Nobel Múzeumban alaposabban is megismerhetik a rangos elismerés történetét, és a díjazottak kreatív törekvéseit. A múzeum kávézójában pedig megkóstolhatják a híres Nobel-fagylaltot, amit a díjátadókhoz kapcsolódó díszvacsorákon szolgáltak fel egykoron.

 

Számok és tények

 

Időzóna: UTC +1

 

Pénznem: svéd korona

 

Hivatalos nyelv: svéd

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Stockholm közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.