Térkép

Járatok - Helsinki Vantaa

Aki a csodálatos Finnország fővárosát tűzi ki úti célul, valószínűleg nem a tipikus nyugodt finn környezetbe fog érkezni, hanem valami sokkal izgalmasabba. Helsinki nagyon is él, rohamléptekben fejlődő város, nyüzsgő metropolis.

Helsinki tulajdonképpen egy szimbolikus kapu, nemzetközi átjáró az északi tájak felé. A város hűen tükrözi a finn kultúrát, amire jelentősen rányomta bélyegét a svéd és az orosz elnyomás is.

Még ha kevés időnk is van a város felfedezésére, biztosak lehetünk benne, hogy sikerülni fog bebarangolni az összes nevezetes helyet. Helsinki ugyanis nem túl nagy. Ha a kikötőből vágunk neki a városnézésnek, pár perc séta után máris a központba találjuk magunkat. Már messziről észrevehetőek a domb tetején magasodó Uspenskin Katedraali 22 karátos arannyal bevont hagymakupolái. Ez Európa legnagyobb ortodox temploma.

Tovább haladva, látogassunk el a közelben lévő nyüzsgő piacra, a híres Kaupattorira. Mint egy zúgó méhkas, úgy él ez a piactér. Itt minden nap fantasztikus hangulatban lehet részünk. A hatalmas választékból bárki kedvére válogathat, legyen az gyümölcs, zöldség, hús vagy hal áru. A nyári hónapokban, mikor hosszabbak és melegebbek a nappalok, sokak örömére éjszakába nyúló a nyitva tartás. Október elején itt kerül megrendezésre a hagyományos balti heringvásár. Ilyenkor a finn szigetvilág halászai rengeteg csónakkal érkeznek a városba. A legkülönlegesebb (borókabogyóval, berkenyével ízesített) házilag készült halkonzerveket lehet tőlük megvásárolni. A piactéren sok szabadtéri kávézó is helyet kapott. Mindenképpen üljünk be az egyikbe, és jó finn szokás szerint a kávénk mellé egy kis süteményt is válasszunk. Nagyon közkedvelt finn sütemény a Runeberg torta, aminek egyedi íze a tésztában található mandula és amarettó likőrnek köszönhető.

A piacteret elhagyva, az Elnöki Palota aranyozott kapui mellett elhaladva, a Helsinki Egyetem és a városháza mellett találjuk meg a város szimbólumaként ismert hófehér épületet, a Turmiokirkko székesegyházat.

Helsinki legismertebb és egyben legérdekesebb látnivalója a Temppeliaukio templom. Ez a meghökkentő külsővel és belső térrel rendelkező Sziklatemplom a finn építészet legérdekesebb alkotása. Ez a gránitsziklába vájt, üvegből, bronzból és rézből készült alkotás egy kicsit se hasonlít a megszokott templomokhoz. Ez a ma is működő, kiváló akusztikával rendelkező templom, rengeteg hangversenynek és koncertnek ad otthont.

Ha éppen nem is a legmelegebb időbe érkeztünk a városba, akkor is látogassunk el a Sofiankatu utcára. Ez a három különböző korszak stílusát bemutató sétálóutca az elejétől a végéig fűtött. Az első szakasz az 1800-as éveket idézi. Itt még tulajdonképpen nincs semmi, még világítás sem. A második a 19. század végét mutatja be, ahol már kút, tűzcsap, és gázvilágítás is van. A harmadik szakasz pedig az 1930-as évet eleveníti fel, itt már telefonfülke is helyet kapott, és elektromos a világítás.

Ha elfáradtunk a nagy sétában, térjünk be egy hangulatos helyi étterembe. Kóstoljuk meg a tipikus finn ételeket, amik legtöbbször halból készülnek, de előszeretettel használnak vadhúst is alapanyagul.

Szórakoztató kikapcsolódást nyújthat egy délután a Korkeasaari állatkertben, vagy a szintén itt található Linnanmäkiban, Finnország legnagyobb vidámparkjában.

A Helsinki Vantaa repülőtér 18 km-re található Helsinkitől. Budapestről heti több járat is indul Helsinkibe. A repülőtérről közvetlen buszjáratokkal, vagy taxival lehet bejutni a fővárosba. A városban metróval, busszal vagy akár villamossal is gyorsan és könnyedén juthatunk el kitűzött úti célunkhoz. 

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Helsinki Vantaa közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.