Térkép

Járatok - Porto

A festői Portót, illetve az egykori Oportót, a Douro folyó szeli ketté. Az óváros a folyó északi partján emelkedik a folyó fölé, merész emelkedőkkel, macskaköves sikátorokkal, színes homlokzatokkal egyedülállóvá téve az UNESCO világörökségét képző Ribeirát. Képeslap hangulatú városkép, csempék és kávézók kavalkádja. Sétáljunk a folyóparton, és pihentessük szemünket a folyón ringatózó portói bort szállító hajókon, amelyek egykor az angol királyságba szállították a boroshordókat. Manapság lágyan ringatóznak a folyón, a múlt szemtanúiként, vitorlájukon egy-egy közismert portói borforgalmazó logójával.

A folyó déli oldalán találjuk Vila Nova de Gaiat, ami gyakorlatilag már nem Portó, hanem önálló város, mégis szerves része Portónak. Több tucat borraktár és borospince található itt, melynek többsége látogatókat is fogad. A kóstolókkal egybekötött pincelátogatások során teljes képet kapunk a portói bor múltjáról és jelenéről. Persze a kellemes melegben csak óvatosan bánjunk a vörös nedűvel, hiszen könnyen elfáradhatunk, és esetleg ki kell hagynunk a Serra do Pilar kolostorból elénk táruló kilátást, a 4000 évvel büszkélkedő óvárosra. De ha elfáradtunk volna, akkor ugorjunk fel a felvonóra, ami a folyóparti sétányról egész a kolostorig visz majd minket.

Portóban járva mindenképpen látogassunk el a São Bentopályaudvarra. Az állomás csarnokába belépve olyan, mintha egy múzeumban találnánk magunkat, ahol harmincezer azulejóból, vagyis a tipikus kék-fehér portugál csempéből tárul elénk a város történelme és jeles eseményei.  A Szent Ferenc templomba érkezve szintén tátva marad a szánk, a templom teljes beltere 400 kg arannyal van beborítva és díszítve. De ha nincs kedvünk a dombokat megmászni, nyugodtan üljünk fel a siklóra, hogy visszaérkezzünk a városközpontba.

Ha tovább barangolunk felfelé a központi pályaudvartól, rábukkanhatunk Portó rejtett piacára, a Mercado do Bolhaora. Nézzük meg mit esznek a helyiek, és kóstoljuk meg a piac alsó szintjén található kifőzde egyikében a napi menüt. Nem fogunk csalódni!

És miután megittuk a méregerős, de annál ízletesebb portugál kávénkat, a bicát, vegyük szemre az Eiffel tornyot megidéző hídkonstrukciót, az I. Lajos hidat, ami nem véletlenül idézi meg a párizsi monstrumot, hiszen Gustav Eiffel tervei alapján készült. A híd két szintes, felül a metrók közlekednek, az alsó szinten pedig az autók. Viszont mind a két szinten van gyalogos átkelő, ahonnan remek kilátás nyílik a város mindkét oldalára.

Számtalan közlekedési eszköz áll rendelkezésünkre, hogy felfedezzük ezt a hangulatos helyet. A metró 6 vonalával lefedi az egész várost és környékét, így a mindössze 11 km-re található reptérről is könnyen bejutunk a városba. Azonban, ha van egy kényelmes cipőnk, vágjunk bele bátran a szűk sikátorok útvesztőibe. Még térképre sem lesz szükségünk, csak hagyjuk magunkat az ösztöneinkre, és induljunk el az egyik meredek, macskaköves utcán.

Ne feledjük, hogy a Douro folyó Portónál torkollik az Atlanti-óceánba, így egy kellemes sétával eljuthatunk a kikötőbe. Itt megnézhetjük a 17. században épített Castelo do Queijo erődítményrendszert, ami egykor a kalózok ellen védte a várost. Ha pedig nincs kedvünk az óceánig sétálni, üljünk fel az 1-es villamosra, ami korhű szerelvényekkel, fapadosan, elvisz a partig.

Hidak, omladozó színes épületek, sikátorok, kellemes klíma, finom borok, csempék kavalkádja, nosztalgia villamos, a portugál vendégszeretet, az óceán és a régi korok szelleme ejt majd ámulatba minket az első pillanatban, ahogy megérkezünk ide. 

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Porto közelében

Gyakran ismételt kérdések

Porto csak egy repülőtérrel rendelkezik: Porto.
A feltüntetett Delta, Capital Airlines, Transavia France, KLM Cityhopper, Singapore Airlines, KLM, transavia és Kenya Airways mind rendelkezik közvetlen járattal Porto úti célhoz.
Porto repülővel való elérése tekintetében március a legolcsóbb hónap.

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.