Térkép

Járatok - Florence

Kevés olyan város van a világon, amelyet olyan magas szinten áthat a kultúra és a művészet atmoszférája, mint Firenzét. A művészetpártoló Medici-család hatása a mai napig markánsan jelen van Toszkána központjában, ahol lépten-nyomon a legnevesebb reneszánsz mesterek leggyönyörűbb alkotásaival találja magát szembe az utazó. Az Arno folyó két partján elterülő Firenze olyan látványossággal balzsamozza a lelket, mint amilyen a Medici-palota, a dóm, a Palazza Vecchio, vagy éppen a Santa Maria Novella templom. A szépséges város népszerű úti cél a turisták körében, így a firenzei Peretola repülőteret egy 2006-ban kezdődő befektetés során felújították, és kibővítették a kapacitását.

 

Látnivalók

 

Dóm-tér: Firenze mértani közepén találjuk a város központi terét, és egyházi központját. A tér legkarakteresebb épülete maga a Dóm, ami gigantikus méreteivel a város egyik jelképe lett.  A 107 méter magas épület Olaszország legnagyobb, és a világ 4. legnagyobb temploma, amelynek különlegessége a téglákból kirakott, 45 méter átmérőjű kupola. A téren található a dómhoz tartozó, 84-85 méter magas harangtornyot a Campanile, a Szent János-keresztelőkápolna és a Dóm homlokzatát egykor díszítő szobrokat őrző Dóm-múzeum is.

 

Ponte Vecchio: Az Arno-folyó felett átívelő híd érdekességei az oldalaihoz épített műhelyek, amelyekben aranyművesek és ötvösök dolgoznak a mai napig is. Kellemes élmény átsétálni a világ egyik leghíresebb hídján, és gyönyörködni a látképben és a folyó sodrásában. A Ponte Vecchio Firenze legrégebbi hídja, mivel a többit a 2. világháború idején felrobbantották. A híd másik különlegessége, hogy a Vasari-folyosó fut át rajta, ami a Pitti-palotát hivatott összekötni az Uffizivel és Palazzo Vecchioval.

 

Palazza Vecchio: Dante halotti maszkját és Vasari által festett mennyezetképeket is magában rejt a firenzei Régi Palota, amely a toszkánai nagyhercegek székhelye volt egykoron, és ma ez a városháza épülete.

 

Dávid-szobor: A világ egyik leghíresebb műalkotását sokan a férfiszépség etalonjának tartják. Michelangelo a 16. század elején alkotta meg a szobrot, amely 1873-ig a Palazzo della Signoria téren magasodott, azóta viszont a Galleria dell'Accademia múzeum gyűjteményét gyarapítja. Ha a múzeum látogatása nem fér bele az időkeretbe, akkor a Palazza Vecchio bejárata előtt a másolata pótolhatja valamelyest azt az igazából azért pótolhatatlan élményt, amit a Dávid-szobor megtekintése ad.

 

Uffizi-képtár: Botticellitől a Vénusz születése, Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete és Caravaggio Bacchusa is a Firenze történelmi központjában található Uffizi-képtár páratlan gyűjteményét gazdagítja. Emellett pedig Filippo Lippi, Raffaello, Dürer, Rubens és Rembrandt világhírű alkotásaiban is gyönyörködhetnek itt a látogatók.

 

Boboli-kert: A történelmi belváros szépségeinek felfedezése után jóleső érzés bolyongani egy kicsit a természetben – Firenzében természetesen még itt is utolérnek a műalkotások. A város pompás parkja az olasz típusú díszkertek egyik legszebb példája. Az Arno-folyó déli partján található Pitti palota mögött terül el, felnyúlva a közeli dombra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. A buja növényzet mellett mesterséges barlangok, tavak, díszpompás szökőkutak és antik márványszobrok is gazdagítják az itt átélhető élményt.

 

Érdekességek:

 

Firenze volt az első olyan európai város, amelynek kikövezett utcái voltak, egész pontosan 1339-ben kezdték el a városban ekképpen burkolni itt az utakat.

 

A pasták és pizzák országában nem is gondolnánk, hogy Firenze egyik tipikus étele éppen a pacal, amelyet többnyire paradicsommal és zellerrel készítenek. Előfordul az is, hogy felszeletelve, spenótos tésztával összekeverve tálalják.

 

Számok és tények

 

Pénznem: euró

 

Időzóna: UTC +1

 

Hivatalos nyelv: olasz

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Florence közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.