Térkép

Járatok - Szentpétervár Pulkovo

Szentpétervár Nagy Péter cár megvalósult álma. 300 évvel ezelőtt, a lápos, mocsaras területen egy várost álmodott meg. A cár óhaja szerint, a városnak olyan csatornarendszere legyen, mint Amszterdamnak vagy Velencének, és olyan paloták magasodjanak itt, mint Versaillesban. Az álom valóra vált, és felépült a legeurópaibb orosz város - Szentpétervár.

Ez a fiatal metropolisz, Oroszország második legnagyobb városa, a Finn-öbölben, a Balti-tenger partján található. Az egész várost a víz veszi körül, negyvennégy szigeten terül el, hetven csatorna szeli át, és közel ötszáz híd ível át rajta. Így érdemelte ki jogosan, az „Észak Velencéje ” nevet.

A város történelmi magját, ami hűen tükrözi az orosz cári világot, a Néva folyó déli partján találjuk. Rengeteg látnivaló vár itt minket. Kezdjük talán rögtön a Palota téren. Ezt a hatalmas, tágas teret a Téli Palota és félköríves vezérkari épület öleli körül. A tér közepén a közel 50 méter magas Sándor-oszlop áll. Ez a dicsőségoszlop I. Sándor cár Napóleon elleni győzelmének emlékét hirdeti. A kőoszlop tetején egy angyal helyezkedik el, kezében egy hat méteres keresztet tartva. A Téli Palotában és a szomszédos impozáns épületekben ma az Ermitázs Múzeum lélegzetelállító művészeti gyűjteményét tekinthetjük meg. Már csak maga az épület díszítése ámulatba ejt mindenkit. A pazar arany és márvány díszítés szinte megszédíti az embert. A múzeum 365 termében hét különálló művészeti gyűjtemény tekinthető meg. Nyugat-Európától egészen a távol-keletig találni itt alkotást. Legnagyobb festőink, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo, Degas, Monet remekművei is helyet kaptak itt. Aki teheti, ne egy nap alatt próbálja végignézni az összes termet. Inkább több alkalommal térjünk vissza, mert így biztos, hogy egyetlen remek alkotásról sem maradunk le.

A Néva torkolatánál van a Péter-Pál székesegyház, aminek 120 méter magas aranyszínű tornya messziről szemet üt mindenkinek. A tornyot Aranytűnek is nevezik, ez lett Szentpétervár jelképe. A székesegyház a cárok temetkezési helye volt, itt található Péter cár síremléke is. Az épületet a Péter-Pál erőd veszi körül. Az erőd falai mögött van a pénzverde és a Trubeckoj-bástya is, ami régen börtönként funkcionált.

Szentpétervár legnagyobb székesegyháza a Szent Izsák székesegyház. A templom aranyozott kupola része körbejárható. Érdemes felkapaszkodni az ötszázhatvankét lépcsőfokon, mert onnan elképesztő kilátás nyílik a városra.

A jellegzetes orosz városképhez természetesen hozzátartoznak a hagymakupolás épületek. Ez Szentpétervárott sincs másképp. A legszebb ilyen épület a Vérző Megváltó temploma. Ezt a templomot azon a helyen építették, ahol II. Sándor cár ellen merényletet követtek el. Az épület kívülről is csodálatos, de a benti rész leírhatatlan élményt nyújt. A falakat jóformán teljesen mozaikokkal fedték be, és az orosz pompa itt se maradt el. Maga a templom csak emlékműként működik, egyházi célokra ma már nem használják.

Nem vitás, Szentpétervár gyönyörű. A közép európai utazó egyből otthon érzi magát a városban. A rendezett és tiszta utcákon rengetek étterem és kávézó van. A világ minden konyhája megtalálható itt, legyen az francia, kínai, ukrán vagy orosz. A kávézók gyakran szélesebb ételkínálattal rendelkeznek, mint az éttermek; késő estig, és általában élő zenével várják az éhes vendégeket.

Aki csak tud, látogasson el ebbe az aranyba-márványba pompázó, látványosságokból kifogyhatatlan városba, és élvezze, ahogy az orosz cári pompa hatalmába keríti.

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Szentpétervár Pulkovo közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.