Térkép

Járatok - Split

Mesés, 1700 éves palotakomplexum, hangulatos terek és utcácskák, pezsgő éjszakai élet, zöld oázisok, felfedezésre váró szigetek – a horvát tengerpart legnagyobb városa megannyi élményt rejt. A turisták égbeszökő pálmafák társaságában élvezhetik a napsütést, lazulhatnak a homokos tengerparton, és esténként belevethetik magukat a bárok és diszkók forró hangulatú világába. A város közelében pedig számtalan kirándulási lehetőség is várja az utazókat.

 

Látnivalók

 

Diokleciánusz palota: Split belvárosának ókori központjában sétálgatva leszögezhetjük, hogy Diokleciánusz császár aztán tudott élni. Legalábbis az általa mintegy 1700 éve építtetett palotakomplexum erről tanúskodik. A 3,6 hektáron elterülő palota 15-20 méter magas falai között van tulajdonképpen Split óvárosa. Régi korok atmoszférája lengi be a korinthoszi oszlopok, kupolás csarnokok és templomok között sétálgatókat. Aki szerencsés, még sisakban és vértben nyomuló modern centúriókkal és gladiátorokkal is találkozhat. A palota egyik leglátványosabb része a Peristilium, a hatalmas oszlopokkal és lépcsőkkel körülölelt udvaron fogadta annak idején látogatóit a császár. A palotában lófrálgatva megpihenhetünk valamelyik árnyas kávézóban, és finomságokat és szuveníreket vásárolhatunk a palota egyik kapuja előtt elterülő nyüzsgő piacon.

 

Parti sétány: Hatalmas pálmafák, a császári palota gyönyörű, külső falai, a kikötőben várakozó hajók látványa – Split parti sétánya kellemes, lazulós élményt ad, a számtalan teraszos éttermek némelyike pedig nemcsak finom falatokkal, de vízpermetező ventilátorokkal is várja a kánikulai melegben megfáradt turistákat.

 

Marjan-domb: Gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tengerre a Split északi részén található 178 m magas Marjan-domb tetejére épült kilátóból, a legszebb spliti fotók sokszor éppen itt készülnek. A domb kellemes kirándulóhely is egyben, sűrű mediterrán növényzete miatt a város zöld tüdeje elnevezéssel is illetik.

 

Bačvice: Split legnépszerűbb strandja homokos partszakasszal várja a fürdőzés szerelmeseit, és Split központjából egy negyedórás sétával megközelíthető. Vize a nagyvárosi környezet ellenére is kristálytiszta. Nappal a strandolás mellett számtalan sportolási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat, éjszakánként pedig remek bárok és diszkók adják meg a hely alaphangulatát.

 

Vranjaca-barlang: Splittől mindössze 25 km-re csodálatos földalatti világ tárul fel a turisták szeme előtt. A szépséges cseppkőformációk látványa mellett az állandó 15 Celsius fokos klíma is jóleső, különösen a legtikkasztóbb nyári napokon.A 20. század elején feltárt Vranjaca-barlang volt Horvátország első olyan barlangja, amelyet elektromos világítással láttak el. A látogatók élmény- és komfortérzetét biztonságos, kiépített út is segíti a 360 méter hosszú barlangban.

 

Solta-sziget: Az érintetlen természet szépségét kínálja a Splittől 15 km távolságra található sziget, amely komppal közelíthető meg a városból. Kristálytiszta tengervíz, hangulatos halászfalvak, olajfaligetek és romantikus kis öblök várják itt az utazókat. A helyi lakók közül sokan halászattal foglalkoznak, a friss alapanyagokból készülő ételek pedig minden várakozást felülmúló kulináris élményt adnak a helyi éttermekben. A sziget legmagasabb csúcsa a 238 méter magas Vela Straza.

 

Érdekességek

 

Split Európa egyik legnaposabb települése, ahol napi átlag 7 óra napsütésre lehet számítani, júliusban pedig 11-12 órára is. Az évi mintegy 2630 napsütéses órával Split Horvátország harmadik legnaposabb városának számít. A kellemes éghajlatnak hála májustól szeptemberig tart a strandszezon.

 

Mindenhol megvannak azok a szerencsések, akiknek sikerül lakóhelyül a város egyik legszebb pontját megcsípni. Splitben ők azok, akik a Diokleciánusz palota területén található lakóházak valamelyikében élnek.

 

Számok és tények

 

Pénznem: horvát kuna

 

Időzóna: UTC +1

 

Hivatalos nyelv: horvát

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Split közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.