Térkép

Járatok - Dubrovnik

Adria gyöngyszeme - gyakran így emlegetik ezt a csodálatosan szép horvát várost. A várost, ahol a romantika valósággá válik. Nehéz szavakkal leírni vagy fényképeken bemutatni a hely varázsát. Ahhoz, hogy igazán átéljük a csodát, mindenkinek személyesen kell bebarangolnia a középkori utcácskákat, megmártózni a kristálytiszta vízbe, érezni a tenger szellőjét.

Dubrovnik Horvátország legdélibb csücskében található. A középkori várost több katasztrófa is érte az elmúlt évszázadok alatt, de szerencsére sikerült teljes pompájába újraépíteni. Jelenleg számos épülete az UNESCO Világörökség része.

Mindent, amit ez a gyönyörű város és környéke kínál, lehetetlen pár nap alatt felfedezni. De ha mégis kevés idő áll rendelkezésünkre, a következő helyeket ne hagyjuk ki.

A belváros lüktető ütőere, a Stradun, avagy a Placa,  Dubrovnik híres sétálóutcája. Nagyon közkedvelt hely mind  a turisták, mind a helyiek körében. Aki teheti ne hagyja ki ezt a sétát, mert itt elénk tárul a város igazi arca. A szinte fényesre koptatott mészköves utcák, a hatalmas kőépületek újraélesztik a középkor világát. Rengeteg étterem, kávézó, ajándékbolt kapott itt helyet. Érdemes betérni egy kávézóba, és megkóstolni a helyi kedvelt sütemények egyikét, legyen az akár a dubrovniki rozáta (leginkább pudingra hasonlító sűrű vaníliakrém, amit behűtve, karamellsziruppal meglocsolva tálalnak), vagy a pritula (likőrös, mazsolás kelt tészta). Vagy csak kérjünk egy sladoledet (fagyi) és sétáljunk tovább a Sponza tér felé. A tér a Stradun nyugati részén található, ami napközben piacnak, esténkét pedig rendezvényeknek ad otthont. A sétálóutcán találjuk még a barokk stílusban épült Szent Balázs templomot, a Szűz Mária katedrálist, a városházát és a városi vízvezeték kiépítését szimbolizáló Onofrio kutat.

Az egész városközpontot egy hatalmas, 2 km hosszú városfal öleli körül. A falat, amely 5 erődöt, 16 tornyot és bástyát foglal magába, a 13. és a 17. század között építették a város védelmére. A várfalról 3 bejáraton (Pile kapu, Szent János erőd, Szent Lukács erőd) keresztül juthatunk be az óvárosba. Ha tehetjük, mindenképpen járjuk végig ezt az erődítményrendszert, miközben  a végtelen tenger és a piros tetős belváros panorámája elvarázsol mindenkit.

Dubrovnik egész évben tud élményekkel szolgálni az odalátogatónak, mégis nyáron a legizgalmasabb a város. 1950 óta júliusban és augusztusban évente megrendezésre kerül a Dubrovniki Nyári Játékok. Ilyenkor szinte az egész város egy hatalmas színpaddá alakul. A fesztivál idején a városban számos színházi előadást, kiállítást, koncertet és egyéb kulturális rendezvényt tartanak. A másik nagy fesztivál pedig a Dubrovniki Nemzetközi Filmfesztivál. Ilyenkor a világ minden tájáról érkező filmcsillagoké a főszerep.

Ha már ebben a mediterrán városban vagyunk, érdemes kipróbálni a helyi strandokat. Dubrovnik ezzel is szép számban bővelkedik. Az óváros mellett a várfal tövében találjuk a Buza strandot. Ez a sziklás tengerpart kiváló lehetőséget nyújt akár strandolásra, vagy egy laza éjszakai, mediterrán hangulatú kikapcsolódásra. A város leghíresebb strandja a Bajne, kavicsos partja turisták ezreit csábítja napfürdőzésre és pancsolásra. De nagyokat mártózhatunk a Sveti Jakov, Copacabana és a Cava strandokon is. Egytől egyig mind nagyon rendezett, hangulatos partok.

A repülőtér 20 km-re van a várostól, helyi buszjáratokkal lehet bejutni a városba. A város környéket is ajánlatos busszal vagy autóval megközelíteni, mivel Dubrovnik vasútvonallal nem rendelkezik. A városközpont gyalogosan is bejárható, hiszen szinte minden egy helyen található.

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Dubrovnik közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.