Térkép

Járatok - Zágráb

A város a Medvedica hegység déli lábánál, a Száva partján fekszik. Annak ellenére, hogy Zágráb Horvátország fővárosa, az ország látogatói hajlamosak elsiklani mellette. Igaz, hogy nincsenek strandjai, de sok más látnivalója és érdekessége van. Ezenkívül szállások hatalmas választéka várja az idelátogatókat. A Habsburg-éra hagyatéka miatt sokan hasonlítják Prágához és Budapesthez, viszont területe kisebb, így központi részei gyalog is könnyedén bejárhatóak.

Utunkat kezdhetjük a Lotrščak torony meglátogatásával, ahonnan szép körpanoráma nyílik Zágrábra. Az itt álló ágyút több mint 100 éve minden nap elsütik, mellyel a törökök felett aratott győzelemre emlékeznek. Egy mindössze 66 méteres szakaszon közlekedő siklóval is fel lehet ide jutni, amely  Alsóvárost Felsővárossal köti össze, ha éppen nincs kedvünk megmászni a meredek dombot.

Gornji gradban - Felsővárosban található az elnöki palota, az ikonikus Szent Márk templom, a Székesegyház, a horvát parlament (Sabor), múzeumok és a város egyetlen fennmaradt kőkapuja. A legenda szerint egy tűzvészben a kapuban található kápolna farészei teljesen elégtek, kivéve a Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázoló festményt, ezért sokan varázserőt tulajdonítanak a helynek.

Zágráb egy egyedülálló múzeumnak is helyet ad, méghozzá a Megszakadt kapcsolatok múzeumának. Itt a véget ért szerelmeknek, kapcsolatoknak állítanak emléket. Korábbi szerelmesektől, pároktól kapott tárgyakat állítanak ki, melyekhez rövid magyarázatot fűznek. Gyűjteménye adományokból, a világ minden részéről küldött szentimentális vagy éppen profán tárgyakból áll. Találunk itt meghökkentő, megható, de vicces tárgyakat is, legyen az bilincs, balta vagy épp egy kerti törpe, ami egy 20 éves kapcsolatot zárt le egy szélvédőt eltalálva.

A 19. századi Donji gradot - Alsóvárost hangulatos kis éttermei, kávézói és parkjai miatt érdemes meglátogatni. Zágrábban közel 30 park van, leghíresebb a Maksimir. A romantikára vágyók sétáljanak egy nagyot a tölgyfái alatt, míg a gyerekekkel keressük fel az itt található az állatkertet. A park a Monarchia legszebb parkjának lett kikiáltva anno.

Sajátos és ritka társadalmi jelenség Zágrábban a špica, ami csúcsot jelent. A helyiek szombat délelőttönként és kora délután végeznek el mindent, amire egész héten nem volt idejük. Ilyenkor mennek el piacra, ilyenkor futnak össze barátaikkal, ami nem szokatlan, viszont mindezt téve „csúcsformában". Ne csodálkozzunk, ha a Tkalciceva utcán - ami egy kávézókkal tarkított utca - szőrmebundában ülő hölgyeket látunk, akik úgy néznek ki, mintha épp most léptek volna ki a mesterfodrászuktól.  Ugyanez érvényes az urakra is, akik semmivel sem maradnak el hölgytársaik mögött. A špica kiindulópontja a Cvjetni trg, a Jelasics tér melletti gyalogos zóna. Ennek közelében található a Doleč piac, ami kihagyhatatlan, ha Zágrábban vagyunk. Kóstoljunk bele a helyi ízekbe és figyeljük meg a helyiek mindennapjait.

Ha kikapcsolódásra vágyunk, keressük fel a Tkalciceva utcát este is. Az itt sétálgató, táncoló, vacsorázó emberek, valamint a mediterrán hangulat és a balkáni hedonizmus magával ragadják az embert.

A Zágrábi repülőtér 17 km-re található a városközponttól, a félóránként induló buszjáratokkal 20 perc alatt a városban lehetünk.

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Zágráb közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.