Térkép

Járatok - Moszkva

Monumentális, a szovjet világ képét őrző épületek, arany-fehér színben pompázó hagymakupolás templomok, hatalmas szobrokkal díszített terek – Moszkva már egy hétvége alatt is közel enged magához, de ha ennél hosszabb időre is lehetőség van elrepülni az orosz fővárosba, akkor más arcait is feltárja előttünk Moszkva: a metrókon együtt hömpölyögve a tömeggel, a bolhapiac értékesebb kacatai között válogatva, vagy éppen egy lélegzetelállító balett előadáson szívhatjuk magunkba a helyi atmoszférát.

 

Látnivalók

 

Blazsennij-székesegyház: Egyedi rajzolatú színes hagymakupolák adnak bájos hangulatot az egyik legismertebb moszkvai nevezetességnek, amelynek keletkezéséhez – habcsókos megjelenése ellenére - vér tapad. A Blazsennij-székesegyházat Rettegett Iván orosz cár építtette fel a 16. század közepén annak örömére, hogy az oroszok sikerrel győzedelmeskedtek a kazányi tatár kánság felett. A legenda szerint a rettegett cár szemét vetette az építésznek, nehogy még egy ilyen csodát alkothasson. A székesegyház keletkezésekor fehér színű volt, és sisak formájú aranykupolák díszítették. Egy 16. századi tűzvész után kapta meg mai hagymakupoláit, amik aztán a 17. századtól pompáznak ilyen sokféle színben.

 

Kreml: A Kreml maga a történelem, és Moszkva azon nevezetessége, amit minden turistának látni kell. A különleges épületegyüttest több mint 2 km hosszú magas fal öleli körbe, helyenként közel 20 méteres magasságban. Az uralkodók és döntéshozók székhelyeként is funkcionáló nevezetesség a Moszkva-folyó partja fölé, a Borovickij dombra épült, és olyan építmények gazdagítják, mint amilyen a 16. század elején épült 81 méter magas Nagy Iván-harangtorony, amely a Kreml legjelentősebb őrtornyaként funkcionált egykoron. A gyönyörű, fehér-arany színekben pompázó Uszpenkij-székesegyház a pravoszláv egyház legjelentősebb temploma,és az orosz cárok koronázótemploma volt. A Vörös térre tekintő Szpasszkaja-torony is a Kreml legjellegzetesebb épületei közé tartozik.

 

GUM áruház: Moszkvában nem feltétlen kell különbséget tenni a shoppingolás és a nevezetességek felkeresése között. A Vörös tér közvetlen közelében álló GUM áruház impozáns megjelenésével nem üt el sokban Moszkva híres-neves épületeitől, belsejében viszont a múzeumok helyett vásárlásra csábító üzletek sokasága található. A luxusáruházban divatos ruhák, parfümök, elektronikai cikkek és ajándéktárgyak is várják a nézelődni, vásárolgatni vágyó utazókat.

 

Hét Nővér: Szovjetunió sosem szeretett elmaradni a „kapitalista országoktól”, így Sztálin idején több épületet is felhúztak Moszkvában a nyugati nagyvárosokban található felhőkarcolók mintájára – mindezt persze sztálini stílusban, és vegyítve az égig érő amerikai épületek stílusát a gótika és a barokk stíluselemeivel. A Hét Nővérnek elnevezett épületcsoport tagjai közé tartozik például a moszkvai Külügyminisztérium épülete, az Ukrajna szálló, a Moszkvai Állami Egyetem és a Leningradszkaja Hotel is. A Hét Nővér tagjai népszerű fotótémák az utazók szemében.

 

Megváltó Krisztus-székesegyház: Moszkva egyik legkarakterisztikusabb épülete előtt állva olyan érzése van az utazónak, mintha a székesegyház már évszázadok óta ott pompázna. Pedig a szerethető nevezetesség eredetijét is csak 1883-ra építették fel. 1931-ben azonban a templomot egész egyszerűen felrobbantották, hogy itt épülhessen meg a Szovjetek Palotája, a szocializmus legfőbb emlékműve. Ez azonban sosem valósult meg, és a szovjet rendszer bukása után, 1990 és 2000 között az ortodox egyház újjáépítette az eredeti Megváltó Krisztus-székesegyházat, ami a világ legmagasabb ortodox temploma.

 

Érdekesség

 

Moszkvában is beszerezhetjük a világszerte ismert orosz kaviárt, amelynek több fajtája is ismert. A nagyszemű vörös kaviár a lazacfélék ikrája, a legértékesebb fekete kaviárt pedig a valódi tokfélék adják.

 

Számok és tények

 

Pénznem: rubel

 

Időzóna: UTC +3

 

Hivatalos nyelv: orosz

Rugalmas az úti célját illetően? Keressen rá közeli repülőterekre a nagyobb megtakarításért.

Repülőterek Moszkva közelében

Az ezen az oldalon feltüntetett árak csak a 45 napon belüli találatok alapján becsült legalacsonyabb árak.